این آفت دارای گونه های متفاوتی بوده که بر روی اکثر محصولات زراعی دیده می شود. لارو کامل به طول ۳۰-۴۰ میلی متر، بدن دارای مو و کپسول سر سیاه یا قهوه ای، لاروهای گونه های مختلف به رنگ های متفاوتی بوده و از خاکستری تا قهوه ای در قسمت پشت دیده می شوند.
شب پره های بالغ به رنگ قهوه ای سیاه مایل به خاکستری رنگ که مشابه هم به نظر می رسند و با بال های باز حدود ۲۵ میلی متر می باشند. اکثر گونه ها ۱-۲ نسل در سال داشته و زمستان به صورت لارو نیمه رشد کرده در زیر برگ های ریخته شده بسر می برند. خسارت اغلب در بهار و با تغذیه از جوانه های میوه و شکوفه ها می باشد. خسارت پائیزه و تابستانه بندرت صورت می گیرد.
مگس هایی کوچک که اکثرا متمایل به رنگ زرد بوده و به بسیاری از میوه ها خسارت می زنند. سیکل زندگی در تابستان از تخم تا بالغ ۷-۸ روز و در مدت ۲۰-۳۰ روز عمر خود ۷۰۰-۸۰۰ تخم می گذارند. در دمای پایین تر از C12 و بالاتر از C33 تخمگذاری متوقف می شود. استفاده از کارت ها چسبدار رنگی می تواند به منظور پیش آگاهی از ظهور این مگس ها مورد استفاده قرار گیرد.
این حشره و گونه های مختلف آن بر روی بسیاری از گیاهان زراعی و صنعتی دیده می شوند. افراد بالغ حشراتی کوچک و طویل به رنگ سبز مایل به زرد به طول ۵/۲-۳ میلی متر، بال ها نیمه شفاف و دارای یک جفت چشم مرکب درشت در طرفین سر، پوره ها و حشرات کامل در پشت برگ ها مستقر شده و از شیره گیاهی تغذیه می کنند که موجب ضعف بوته ها می شوند. خطوط رنگ پریده و زردی بوته ها از علایم خسارت آنها می باشد. دارای ۳-۴ نسل در سال، که زمستان را به صورت حشره کامل در زیر برگ های ریخته شده بسر می برند.
حلزون های ساده و بدون صدف که به بسیاری از گیاهان زینتی و سبزی و حتی قارچ های خانگی خسارت می زنند. این جانوران علاوه بر تغذیه از برگ های توت فرنگی از میوه آن نیز تغذیه و در درون آن حفره های عمیقی ایجاد می کنند.
طول بدن آنها حدود ۳۰-۴۰ میلی متر و در گونه های مختلف به رنگ های تیره، قهوه ای سیاه تا نارنجی می باشند. هر جانور ماده حدود ۳۰۰ تخم می گذارد. این جانوران شب فعال بوده و در روز های گرم وآفتابی در پناهگاه های مختلف استراحت می کنند. شرایط رطوبتی از عوامل مهم توسعه و فعالیت راب ها می شد.
حشرات بالغ به رنگ قهوه ای تیره که قادر به پرواز نیستند، دارای ۳ لکه تیره بر روی هر بال پوش هستند. طول این سوسک ها حدود ۴ میلیمتر است . لاروها سفید مایل به کرم، بدون پا که در زمان تغذیه در تاج گیاه ایجاد کرده و در آن تخمگذاری می کنند. این حشرات یک نسل در سال داشته و زمستان را به شکل حشره کامل بسر می برند و در زمان گلدهی گیاه فعال می شوند.
این کنه بر روی بسیاری از گیاهان زراعی،باغی دیده می شود. اندازه بدن حدود ۵/۰ میلی متر و ماده ها درشت ترند. زمستان به شکل افراد ماده جفتگیری کرده در لابلای بقایای گیاهی بوده و با شروع فصل تابستان و مهیا شدن شرایط رطوبتی و دمایی مناسب در پشت برگ ها استقرار یافته و از شیره گیاهی تغذیه می کنند. این امر موجب برنزه شدن برگ ها و قهوه ای شدن و خشک شدن آنها می شود. آستانه اقتصادی کنه در ابتدای فصل ۵ کنه در هر برگ و در اواخر فصل ۲۰ کنه بر روی هر برگ می باشد.
این حشرات کوچک و به طول ۷/۰ میلی متر که افراد بالغ دارای ۴ بال وبه رنگ عمومی زرد تا قهوه ای تیره هستند. نمف ها به رنگ سفید یا سیاه کم رنگ می باشند. هم نمف و حشرات بالغ با مکیدن شیره گیاهی باعث خسارت به برگ ها، جوانه ها و گل ها می شوند.
علایم به صورت لکه های قهوه ای سوخته در روی گل ها بوده و در سطح دانه ها نیز حالت ترک خوردگی و تغییر رنگ دیده می شود. این حشره چند نسلی بوده و افراد بالغ در ابتدای بهار ظاهر شده و بر روی بافت های گیاهی تخمریزی می کنند. سیکل زندگی این حشره از تخم تا بالغ حدود ۲ هفته طول می کشد.
در حال حاضر نیاز به کنترل خاصی نمی باشد.
افراد بالغ به طول ۶ میلی متر با رنگ زرد متمایل به سبز تا قهوه ای بوده و دارای لکه های تیره در روی بال ها هستند. افراد نابالغ به رنگ سبز کم رنگ و شبیه شته هستند. تفاوت این سن ها با شته از روی حرکات و جابجایی سریع تر آنها می باشد.
این حشرات زننده – مکنده با تغذیه از شیره گیاهی باعث تغییر شکل میوه های توت فرنگی شده و موجب تشکیل سوراخ ها یا حفراتی در سطح میوه می شوند. این حشره ۳-۶ نسل در سال داشته و تخمریزی در بهار در داخل ساقه های گیاه می باشد. تفریخ تخم حدود یک هفته بسته به دمای محیط است و حشره دارای ۵ سن نمفی و سیکل زندگی حدود ۳۰ روزه است.
حشرات بالغ کوچک و زنگوله مانند هستند. شب پره های مینوز به رنگ قهوه ای زنگار مانند با بال های باز حدود ۱۲ میلی متر و لارو کامل ۳۰ میلی متر و به رنگ مایل به قهوه ای است. این آفت ۲-۳ نسل در سال داشته و تخمریزی معمولا بر روی شاخ و برگ است. دوره تفریخ تخم حدود یک هفته بوده و مراحل تکمیل لاروی حدود ۲ ماه است. خسارت معمولا از تغذیه لارو ها بر روی برگ ها بوده که از پارانشیم آن تغذیه می کنند.
خوشبختانه خسارت آفت اقتصادی نبوده و توسط دشمنان طبیعی کنترل می شود.
این حشره همزمان با گلدهی گیاهان ظاهر شده و به گل ها آسیب می رساند و موجب آویزان شدن و آسیب دیدن جوانه ها می شوند، دارای بدنی تیره به رنگ قهوه ای مایل به قرمز و خرطومی خمیده به طول ۵/۲ میلی مترند. تخمریزی معمولا در جوانه ها بوده که لارو حاصله با تغذیه از آن باعث خسارت می گردد. لاروها طی ۳-۴ هفته کامل می شوند و حشرات بالغ از دانه های گرده تغذیه می کنند.
یکی از بیماری های مهم توت فرنگی است که به صورت لکه های کوچک ارغوانی تیره به قطر ۵ میلی متر در سطح برگ ظاهر می شود. در صورت آلودگی شدید لکه ها فازایش یافته و تمام سطح برگ را فرا می گیرد و موجب مرگ آن می شود. لکه های مشابهی نیز در دمبرگ و اطراف آن ظاهر می گردد.
این بیماری با عث آلودگی کاسبرگ ها و حالت پیچش به سمت بالا در طول حاشیه ها می شود. این بیماری بیشتر در گیاهانی که کمتر در معرض نور کامل خورشید باشند رخ می دهد. آلودگی اگر روی میوه ها ظاهر شود موجب خسارت اقتصادی می گردد.
این بیماری در برگ های مسن توت فرنگی رویت می شود. این لکه ها دایره ای یا بیضی شکل به قطر ۵/۲ – ۳ سانتی متر می باشند. لکه های جوان قرمز مایل به نارنجی که با مسن شدن گیاه افزایش ی یابند و به تدریج حاشیه آنها ارغوانی شده ومرکز آن قهوه می گردد.
۴ – بیماری لکه برگی – Leaf spot
علایم بیماری به صورت لکه های گرد ارغوانی به قطر ۵/۳-۳ سانتی متر در سطح بالای برگ ظاهر می شود. بعد از مدتی مرکز لکه ها قهوه ای یا خاکستری می شود و سپس به رنگ سفید با حاشیه ارغوانی تغییر می یابند.بیماری همچنین در کاسبرگ های اولیه و میوه های پایه رخ می دهد.
از علایم بیماری ظهور لکه های ارغوانی مایل به قهوه ای که طی مراحلی نکروزه و بزرگ می شوند. این لکه ها اغلب در انتهای یک دمبرگ رخ می دهد ولی در میوه های پایه و راس میوه هم رویت می شود.
از جمله بیماری های میوه که در اثر قارچ بوتری تیس حاصل می شود و گاهی موجب کاهش ۵۰% محصول می گردد. بیماری در ابتدای فصل تحت بلایت ظاهر می شود. در هوای مرطوب، بخش هایی از گیاه با مجموعه ای از اسپورهای خاکستری قارچ پوشیده می شود. اسپورها قادر به جوانه زنی در آب بوده و طی چند ساعت مستقیما وارد میوه یا گل می شوند.
بیماری بیشتر در هوای گرم و مرطوب باعث خسارت می گردد. علایم بیماری به صورت پوسیدگی میوه با لکه های نرمی که به تدریج سفت می شود و قهوه ای تا سیاه هستند در روی میوه های سبز و لکه های ارغوانی سیاه رنگ بر روی میوه های رسیده ایجاد می شود. در میوه های رسیده لکه به سرعت گسترش یافته و تمام میوه را حالت پوسیدگی فرا می گیرد.
این بیماری به طور اتفاقی می تواند در روی میوه های سبز و رسیده ظاهر شود.نواحی پوسیده به رنگ قهوه ای روشن در مراکز لکه و حاشیه آنها ارغوانی است.حالت چرمی و سفت در مراحل آخر پوسیدگی روی می دهد.
این بیماری باعث کوتولگی و پژمردگی گیاهان در آب و هوای خشک می شود. حاشیه برگ های مسن زرد یا قرمز شده و استوانه مرکزی ریشه قرمز رنگ و مرکز آن سفید می ماند.
به نام پوسیدگی سیاه ریشه هم معروف است که نواحی زیادی از ریشه به رنگ سیاه دیده می شود. در اثر بیماری گیاه کوتوله شده و تعداد دانه های میوه کاهش می یابد.
.Meloidogyne sp
گیاهان آلوده به نماتد، کوتوله شده برگ های مسن مرده و تعداد کمی میوه تولید می شود. علایم بیماری اغلب در طی تابستان معمولا به صورت لکه ای یا ناحیه ای در مزارع ظاهر می شود. رشد ریشه در انتها متوقف شده و ریشه ها افشان می شوند.
علف های هرز گیاهانی خودرو یا ناخواسته هستند که در زراعت اصلی می رویند. این گیاهان در رقابت با گیاه اصلی سعی در جذب مواد غذایی،آب، نور و انرژی خورشیدی بیشتری دارند. در این جا به بررسی اجمالی برخی از مهم ترین این گیاهان پرداخته و در نهایت راهکارهای مهم کنترلی را بیان می کنیم.
گیاهی چند ساله ساقه خوابیده خزنده که در گره ها ریشه ایجاد می کند. کرکدار به طول حدود ۵۰ سانتی متر، برگ ها متناوب و دارای سه برگچه قالبی شکل روی دمبرگ، گل ها منفرد و چتری.
دارای پهنک برگ باریک به صورت ۷ تا می شود، شعاع های گلاذین تا ۱۰ سانتی متر با سنبلک های زرد رنگ گرد، ریزوم ها به تعداد زیاد تا ۹ یا بیشتر در هر شاخه، نازک و نرم، غده ها کروی تا ۱ سانتی متر.
گیاهی یک ساله یا چند ساله با ساقه پیچنده یا خوابنده بر روی زمین، برگ ها دارای دمبرگ نسبتا بلند پیکانی شکل گوشوارک دار کشیده، خطی باریک و سه گوش، گل ها محوری سفید یا صورتی، غالبا منفرد و به طول ۱۵-۲۵ سانتی متر، میوه به شکل کپسول فاقد کرک.
گیاهی پایا،۳۰-۸۰ سانتی متر، ساقه بلند و ایستاده، منشعب شیاردار و سبز مایل به قرمز، دارای ریزوم عمیق و ضخیم، برگ ها در دو سطح زبر و خشن، برگ های پایینی سینوسی با بخش های شانه ای و برگ های بالایی کوچک، گل ها صورتی مجتمع در کپه هایی در انتها به شکل پانیکول دیهیم.
گیاهی چند ساله با ارتفاعی حدود ۴۰-۱۰۰ سانتی متر، بدون کرک، ساقه افراشته محکم و دارای برگ های سبز مایل به آبی، سنبله طویل فشرده دو ردیفی ، سنبلک ها همپوش تخم مرغی فشرده با ۴-۶ گل غالبا سیخک دار.
برای آشنایی با شرایط محیطی کاشت توت فرنگی گلخانه ای اینجا کلیک کنید.
برای آشنایی با انواع و ارقام توت فرنگی گلخانه ای اینجا کلیک کنید.